Amaterski film i kino klubovi u Hrvatskoj

Profesionalizam i amaterizam dva su neodvojiva pojma te se nerijetko uspješno ili manje uspješno definiraju jedan u odnosu s drugim. Pod profesionalizmom se pretpostavlja obavljanje nekog posla u zamjenu za financijsku korist, dok amaterizam podrazumijeva obavljanje istog posla iz ljubavi prema samom poslu, odnosno, to zadovoljstvo postaje glavnim kriterijem stvaralaštva.

Rad profesionalaca je posao, dok amater obavlja te aktivnosti u svoje slobodno vrijeme. Kao alternativa profesionalizmu, amaterizam postaje socijalni fenomen i unikat, jer vrijeme rada spaja sa slobodnim vremenom. Naravno, nitko ne može reći da se uz profesionalno bavljenje filmom ne veže ljubav prema umjetnosti, ali ipak je profit taj koji ću u konačnici imati zadnju riječ u kreativnom procesu. Amaterski film, koji ujedno može bit i profesijski, podrazumijeva potpunu autorsku slobodu te štiti ideale umjetničkog rada istovremeno djelujući izvan ekonomskih relacija.

Amateri se udružuju u kino klubove kao interaktivne platforme amaterskog filma. Svi imaju jednako pravo bavljenja filmom, a kino klubovi imaju obvezu osigurati uvjete za besplatno bavljenje filmom. U Hrvatskoj ima više desetaka udruga koje potiču amatersko filmsko stvaralaštvo, a popis kino klubova i produkcijskih studija koji su članovi Hrvatskog filmskog saveza možete pogledati OVDJE.

U nastavku donosimo manifest amaterskog filma koji je napisao predsjednik najplodnijeg hrvatskog amaterskog filmskog udruženja Kino kluba Zagreb, Vedran Šuvar:

Manifest amaterskog filma u 10 točaka:

  1. Amaterski film je film koji se radi iz ljubavi, a ne iz financijske koristi.
  2. U amaterskom filmu mora vladati apsolutna autorska sloboda.

  3. Amatersko filmovanje omogućuje filmu da bude istinska umjetnička forma, a ne tržišno namijenjena forma.

  4. Amaterski film mora biti neovisan o dominantnim kulturnim praksama i politikama. Time se omogućuje stvarna ideološka sloboda pojedinog filma.

  5. Autori amaterskog filma se okupljaju u kinoklubovima, u kojima je omogućeno besplatno bavljenje filmom.

  6. Osnovno načelo upravljanja kinoklubom je ‘jedan član, jedan glas’.

  7. Svi su jednaki u mogućnosti bavljenja amaterskim filmom.

  8. Kino klubovi moraju (8.1.) osigurati uvjete za produkciju i arhiviranje amaterskog filma, (8.2.) razviti strategiju razvoja amaterskog filma, te (8.3.) surađivati sa svim drugim kino klubovima.

  9. Autori imaju obvezu promovirati amaterski film.

  10. Amaterski film je jedan od instrumenata oslobođenja umjetnosti od raznih infiltriranih elemenata, odnosno elemenata proizašlih iz svjetonazora koji su s umjetničkim djelovanjem nekompatibilni. Autor je izvršitelj takvog čina oslobađanja.

 

U konačnici, iako profesionalno bavljenje filmom omogućava rad na velikim projektima i omogućava zaradu na nečemu jedinstvenome kao što je filmsko stvaralaštvo, ipak se puni potencijal nečije mašte i kreativnosti, igra duha i pokretne slike, može ostvariti jedino van profitabilnih kriterija. Zato uzmite kameru i istražujte vlastiti duh – glavno da se film kuha!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now