Revija studentskog filma 2015.

26 STUDENTSKIH FILMSKIH DELICIJA

Kroz 4 bloka filmova u 2 dana, publika i žiri imali su prilike vidjeti 26 studentskih filmova.

FILMSKA PREDAVANJA

Ivan Ramljak – Amaterizam u novinarstvu i filmu

Na prvom danu Revije na kampusu Borongaj, Ivan Ramljak je zainteresirao mlade studente s pričom o početku svoje novinarske i filmske karijere. Pokazavši primjerke časopisa u kojima je radio – Nomad, Klik i drugi – upućivao je mlade studente o tome kako funkcioniraju različiti mediji, a bio je i više nego spreman odgovarati na pitanja studenata.

Daria Blažević – tribina – Granice amaterskog i profesionalnog filma na primjeru Kino kluba Zagreb

Daria Blažević je kroz aktivnu tribinu u Kino klubu Zagreb predstavila rad Kino kluba kroz njegovu tradiciju i povijet te objasnila s kojim se problemima suočava amaterski film. Dotakla su se pitanja o hrvatskoj produkciji, raznolikosti sadržaja i granici između amaterskog i profesionalnog filma koja, čini se, nije toliko dobro definirana, zaključili su studenti i profesori na tribini.

IZLOŽBA GIF-OVA

Osim na predavanjima, posjetitelji Revije prisustvovali su izložbi gif-ova umjetnika Miloša Rajkovića aka Sholima koji na mračno satiričan način prikazuje slike modernog društva. Gif-ovi su odnevdavno shvaćeni kao nova forma umjetnosti, što je rezultiralo izložbom u New Yorku, na kojoj su uz Sholima izloženi radovi 6 gif umjetnika. U Sholimovim gif-ovima posjetitelji su mogli uživati oba dana Revije u Kinoklubu Zagreb.

GLAZBENI DESERT – KONCERT U VINTAGEU

Na glazbenom desertu u Vintage Industrial Baru zabavljali su nas bendovi Nemeček i Rens Argoa, koji su pripremili i vrlo zanimljive vizualne projekcije. Tročlani bend Nemeček nastupio je prvi i oduševio publiku svojim agresivnim ali iskrenim nastupom s kojim se publika mogla poistovjetiti u sekundi. Drugi su na redu bili psihodelični matematičari Rens Argoa, tročlani bend iz Koprivnice koji su svojim nastupom još jednom potvrdili da su jedan od najzanimljivijih alternativnih rock bendova na ovim prostorima.

NAGRAĐENI FILMOVI

Revija studentskog filma je ove godine iz svoje kulinarske kuhinje izbacila četiri nagrađena filma. Žiri revije je odabrao kratkometražni dokumentarni film Communicatio redatelja Marka Modrića za glavnu nagradu. Film je posebno istaknut zato što na zanimljiv način predstavlja ideju kako umjetnost može biti zajednički jezik jednom glazbeniku i gluhoj osobi.

Osim glavne nagrade, svaki od članova žirija istaknuo je po jedan audio-vizualni uradak za koji smatra da treba dobiti pohvalu. Daria Blažević svoj je glas dala humorističnom serijalu Dekameron za čiji su nastanak zaslužni Igor Glodić, Luka Goreta i Nikša Modrić. Uz našu članicu žirija, glasovi publike su odlučili da ovaj trojac odnosi i nagradu publike u svoje kulinarske laboratorije.

Ivan Ramljak je nagradio kratkometražni film Gosti za koji je zaslužan redatelj Veno Mušinović. Ovaj uradak priča je o životu natopljenim lažima, tajnama i šutnjom, koja odražava bestežinsko stanje upravo toliko koliko ima kisika u boci za ronjenje.

Darko Masnec svoj je glas dao kratkometražnom igranom filmu Molim te mama, nemoj danas! mlade redateljice Renate Lučić. Film se bavi problematikom „outanja“ mladih ljudi svojim roditeljima. Na jedan humorističan, ali i dramatičan način sjajno je prikazana ova tematika.

Hrvoje Turković je izabrao kratkometražni dokumentarni film Petite ballerine redateljice Renate Šimić koji predstavlja ljubav prema baletu kroz tri različite generacije. Kroz film se postavljaju sljedeća pitanja: Što je balet i što je sve potrebno da ta umjetnost postane posao, hobi i život jednog plesača?

Pogledajte kako je bilo na Reviji studentskog filma u prilogu Televizije Student:

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now